MUNKAINK  /  Részvétel a VISEON LDD tipusú emeletes autóbusz- család fejlesztésében

Részvétel a VISEON LDD tipusú emeletes autóbusz- család fejlesztésében

Egy, a német VISEON Bus GmbH-val 2009-ben létrejött szerződés értelmében lehetőségünk volt részt venni egy különleges közel 14 m hosszú- emeletes városi,ill. elővárosi autóbusz fejlesztésében. Elsődleges feladatunk volt a jármű felépítménye komplett váz szerkezetének, illetve külső és belső burkolatának és szerelvényeinek megtervezése a modellépítéstől kezdve a konkrét rajzok elkészítéséig. Szintén közremuködtünk az autóbusz belső kiszerelésének, szellőzésének, légkondicionálásának, üléselrendezésének , illetve a vezető munkahelyének kialakításában. A tervezési munkánk során külön figyelmet kellett fordítani az ilyenkor szokásos hatósági előírások betartása mellett ezen speciális autóbuszt használó üzemeltetők egyedi igényeinek, a lehető legmesszebbmenőbb módon való kielégítésére.

Különlegesen kihívó feladat volt a főterv készítése során a két lépcsŐházzal - akár 3 - utasajtóval is rendelkezŐ több, mint 100 ülŐutast szállító (igény esetén kerekes székkel utazó mozgáskorlátozott utasnak is helyet biztosító) jármű oly módon történő kialakítása, hogy igény esetén a Németországban szokásos un. hétvégi - nem vonaljárati - forgalomban is helyt tudjon majd állni.

Az első kocsik már átadásra kerültek az üzemeltetők részére és egyrészt a kedvező tapasztalatok , másrészt pedig a újabb igények kielégítésére a VISEON Bus GmbH. úgy döntött, hogy ennek a járműnek az alapkialakítását felhasználva egy 13m-es kivitelt is kifejleszttet, melynek a kialakításában jelenleg szintén közreműködünk. Az egységes VISEON formavilág felhasználásával egy trolibuszcsalád is születőfélben van, melynek az egyik különleges első típusának belső formai megvalósításában, illetve a vezetőtér kialakításában is volt szerencsénk a német kollégákkal együttdolgozni..